torstai 17. tammikuuta 2019

Työssäoppiminen: Kesäkuu & Ne muutamat päivät Marras- ja Joulukuusta joita kerkesin olla siellä.

Sitten olisi vähän asiaa työssäoppimisesta!

Työssäoppimiseni alkoi tavallaan jo viime kesäkuusta, kun sain puolivahingossa hankituksi itselleni työssäoppimispaikan m-Ri- nimisestä ompelimosta, joka sijaitsee Autokori- nimisessä rakennuksessa Nastola-Villähteen alueella. Sain tietää paikasta kaverini kautta, joka oli samaan aikaan Autokorin kukkakauppa-puolella työssäoppimassa yhtälailla. Kysyin kaveriltani puoliksi vitsaillen, että ottaako m-Rin ompelija työssäoppijoita ja kävi ilmi että kyllä ottaa. Joten tartuin tilaisuuteen ja sain itselleni kesäkuuksi työssäoppimispaikan, koska kaipasin itselleni tekemistä kesälle. Ennen paikan saamista minun piti tietysti soittaa tälle kyseiselle työnantajalle, jonka numeron sain kaveriltani. Soitin ja sovittiin tapaamisesta. Sitten kävin tapaamassa ja keskustelemassa työssäoppimisesta ja sain kuin sainkin sitten paikan itselleni.


Jatkoin hetken aikaa myös marras-joulukuun aikanakin kun varsinaiset työssäoppimiset alkoivat, mutta mun ongelmallisen asiakasjakun takia työskentely jäi hyvin lyhköiseksi sitten sieltä enkä saanut näyttöä suoritetuksi. Myös tämä tammikuu on ollut ongelmallinen kun olen itse ollut sairaana sekä työnantajakin meni sairauslomalle leikkauksen takia. Kerron kuitenkin tässä sekä kesästä kuin myös niistä muutamista päivistä, jotta minulta löytyisi edes jonkin verran kerrottavaa asiasta.

Kesäkuu

Aloitin tosiaan työssäoppimiseni jo kesäkuussa, kun sain siihen hyvän tilaisuuden. Sen kesäkuun ajan tein tekemään seuraavia juttuja:


💮 Pääsin auttamaan Lahti Aqua:lle tehdyissä asuissa, jotka menivät johonkin Teräsmies-kisaa varten
💮 Pääsin auttamaan tarinateatterin asujen valmistamisessa.
💮 Tein kangaskasseja
💮 Paljon erilaisia korjaustöitä; lahkeiden lyhentämistä, nappien ja vetoketjujen ompelua, kaventamista jne.
💮 Pääsin ompelemaan paljon käsin kuin myös koneilla
💮 Autoin muutaman hääpuvun valmistamisessa/korjaamisessa
💮 Toimin mallina parissa tuotekuvassa. En laita niitä tähän kun en tiedä että onko mulla lupaa julkaista niitä blogissani mutta ne löytyvät todennäköisesti m-Rin facebook-sivuilta
💮 Autoin myös siivouksissa sekä materiaalien järjestelyissä
💮 Hain myös materiaaleja kaupoista ( mm. neppinapista sekä eurokankaasta ) mahdollisuuksien mukaan
💮 Työnjako saattoi aina välillä mennä sillein että toimin välillä saumuroijana sillä välin kun työnantajani tikkasi

Joitakin ottamiani kuvia työtiloista sekä työskentelystäni:



















Mitä opin kesältä?
- Olla käyttämättä niitä nuppineuloja
- Olemaan vähän rohkeampi ompelun suhteen
- Ompelemaan saumurilla
- Erilaisia ompelukikkoja, kuten esim. miten ommellaan helmiä/nappeja/yms. ilman että joutuu katkaisemaan langan jatkuvasti
- Olemaan varmempi tekemisistäni
- Kiinnittämään nappeja ompelukoneella
- Paljon erilaisia juttuja korjausompelusta

Marras-Joulukuu ( n. 13 päivää, jos oikein laskin )


Minun oli tarkoitus jatkaa marraskuussa siihen mihin jäin kesällä ja hoitaa näyttö loppuun, mutta tulikin mutkia matkaan. En saanut syksylläkään asiakastakkia valmiiksi, joten myös työssäoppimiseni sai kärsiä tässä. Suunniteltiin jopa että oisin tehnyt asiakastakkia marraskuun loppuun mennessä ja joulukuussa lähtenyt työssäoppimaan kunnolla, mutta ei mennyt sekään ihan suunnitelmien mukaisesti kun asiakastakkiin tulikin paljon ongelmia. Eli näyttöä ei siitä tullut, mutta kerkesin jo muutaman päivän aikana tekemään jo jotakin. Kuten mm; 

⛄ Autoin työnantajaani valmistamaan hänen muotinäytökseensä asuja

⛄ Olin myös töissä yhden lauantain muotinäytöksen takia
⛄ Paljon korjaustöitä, mm. ompelin neppareita, korjasin koiranpedistä revenneen sauman, paikkasin housuja jne.
⛄ Valmistin kasapäin tonttulakkeja
⛄ Revin PALJON vetoketjuja ja ompelin joitain myös.
⛄ Valmistin koiranpedille päällisen
⛄ Autoin työnantajaani valmistamaan toritelttaa asiakkaan pyynnöstä
⛄ Avustin myös paljon joissakin töissä mm. olemalla saumurilla kun työnantajani ompeli
⛄ Siivousta ja järjestelyä
⛄ Leikkasin kankaita ompelua varten


Ja lisää kuvia talvisesta työskentelystäni. Kuvia ei ole paljoa, sillä osasta kuvista tuli epätarkkoja sekä en ole suuressa hälinässä muistanut ottaa kuvia:









Mitä opin tältä väliltä?
- Miten leikataan kankaita ilman kaavoja ( ns. nuppineula-tekniikka )
- Miten leikata kangasta suoraan kuteen suuntia hyödyntäen
- Miten ommellaan poolo-kaulus. En ollut ennen ikinä sellaista tehnyt
- Paljon lisää korjausompelusta


--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Millainen työympäristöni oli?
- Viihtyisä. Työnantaja on ollut minua kohtaan tosi reilu ja ymmärtäväinen. Työskentely siellä hänen kanssaan on sujunut ongelmitta ja mutkitta, eikä erimielisyyksiä asioista ole tullut. Olen nauttinut työnteostani siellä ja saanut nähdä, millaista on pyörittää pienyritystä. Viihdyin todella, ja menisin uudestaankin samaan paikkaan töihin, jos se olisi mahdollista. 

Miten meni niinkuin omasta mielestä koko työssäoppiminen?
- Hyvin. Alussa saattoi olla epävarmuutta, joka sitten kehittyi ajan myötä varmuudeksi. Jossakin välissä syksyllä olin kuitenkin kadottanut tämän varmuuden, joten olin taas lähtöpisteessä kun aloitin uudestaan tuolla samassa paikassa. Siihen saattoi olla moni tekijä kyseessä: Stressi asiakasjakusta, läheisen menehtyminen, levottomuus ynnämuu huolet ja murheet. Eniten tässä harmittaa vieläkin se, että en päässyt asiakastyöni takia ottamaan osaa Linnan juhla-asun tekoon ( joka muuten löytynee sieltä facebook-sivuilta myös ), kun olin siitä jo kesästä asti haaveillut. Mutta minkäs teet, ei voi minkään. Opin työssäoppimisesta paljon uutta, ja sain sieltä myös innokkuutta kesältä seuraavaan syksyyn, joka auttoi paljon kätevän kanssa. Vaikka näyttöä en tästä vielä suorittanut, niin olen silti iloinen että sain olla m-Rilla työssäoppimassa! 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti