torstai 24. toukokuuta 2018

Housut luokkakaverille

Yläosan tehtyämme siirryimme sitten housujen tekoon! 

Yläosan jälkeen tosiaan siirryttiinkin sitten alaosan, elikkä tässä tapauksessa housujen tekoon. Aluksi pähkäilin hetken aikaa, että tekisikö sitä tällä kertaa itselleen vaiko kenties jollekulle muulle ne housut. Päätöksen tekoa helpotti lopulta eräs tehtävä, joka meidän piti tehdä tuotteen suunnittelun näyttötehtävän ohella: suunnitella luokkakaverille housut. Siitä sainkin sitten idean lähteä oikeasti toteuttamaan luokkakaverilleni suunnittelemat housut ihan oikeasti! Juttelin luokkakaverini kanssa ja hänelle kävi se oikein hyvin se että otin hänet asiakkaakseni tässä projektissa.


Housujen suunnittelu sai alkunsa keskusteluista, joita kävimme asiakkaan ( eli luokkakaverini )  kanssa aiheeseen liittyen. Kävimme läpi mitä kaikkea hän halusi ja ei halunnut housuihinsa, esim. mitään ruutuja, raitoja tai palloja ei saanut olla, mutta joku kiva printti tai erikoinen leikkaus olisi tervetullutta. Asiakas halusi myös, että housut olisivat vyötäröltä madalletut ja että ne olisivat pitkät, farkun tyyppiset. Värimaailman piti olla tumma, joko musta tai tumman sininen. Keskusteluissa kävi myös ilmi, että asiakas halusi myös sellaiset housut, jotka sopisivat niin arkeen kuin vähän erikoisempiin tapahtumiin, kuten esim. con-tapahtumiin ( joihin kuuluu mm. Desucon, Yukicon jne. ). Pistin sitten tämän toiveen ylös. Keskustelujen lisäksi loin pinterestiin kansion asiakastani varten, jonne laittaisin ideakuvia esim. asiakkaan mielenkiinnon kohteista ja tyylistä. Suurin osa kuvista onkin napattu asiakkaan omasta pinterest-tilistä. 


Keskustelujen ja tämän tyylikartan ohella aloitin sitten luonnostelun, joka oli myös osana tuotteen suunnittelun näyttötyötä.



Kuva asiakkaan tyylikartasta


Kuvia monista luonnoksista, luonnosteluprosessista sekä valmiista suunnitelmasta



Suunnitelmat saatuani valmiiksi pääsin aloittamaan sitten varsinaisen työnteon. Otin asiakkaastani mitat ja aloitin piirtämään peruskaavat. Aloitin tällä kertaan piirtämään housut oikeaan kokoon, koska ajattelin sen olevan aikaa säästävää. Ja kyllähän se aikaa säästikin paljon. Peruskaavat olivat helppo piirtää, eikä proton tekemisessä ollut mitään ongelmaa, mutta korjausten tekemisessä sekä kuosittelussa tuli pienoisia ongelmia. Korjauksissa piti korjata mm. takapuolen kohta, koska se pussitti ihan hirveästi sekä lantiolta sivusaumat, sillä ne näyttivät aivan ratsastushousuilta. Kuosittelussa taas taskupussien kuosittelu oli yllättävän hankalaa minulle jostain syystä. Kyllä niistäkin sitten selvittiin, mutta koin nämä haastaviksi koko projektissa. 

Peruskaavan piirtämisestä oli vain tämä kuva jäljellä, kun en innostuksissani muistanut napata kuvia

Peruskaavaproton tekoa: Olin leikkaamassa kappaleita protoa varten


Kuvia korjauksista, kuosittelusta sekä kuositteluproton tekemisestä







Tehtyäni kaikki mahdolliset muutokset ja kuosittelut aloitin sitten taso- ja poikkileikkauskuvien tekemisen sekä työjärjestyksen laatimisen. Näiden pohtiminen ei tuottanu suuria ongelmia minulle, vaikka muutaman korjauksen jouduin kyllä tekemään. Taskupussien poikkarit tuottivat ehkä sen suurimman päänvaivan, koska en ollut ihan varma niiden piirtämisestä. Suuria muutoksia ei tullut suunnitelmiini kuitenkaan. 

Kuvia prosessista ja valmiista taso- ja poikkileikkauskuvista sekä työjärjestyksestä.




Työjärjestys: 

1. Kiinnitä tukikankaat kappaleisiin kiinni ( vyötärökaitale )
2. Ompele muotolaskokset
3. Valmista printti
4. Valmista taskut
5. Ompele sivusaumat. Muista huolittelu!
6. Ompele sisäsaumat. Muista huolittelu!
7. Huolittele ja ompele haarasauma. Muista jättää halkio vetoketjua varten!
8. VÄLISOVITUS! ( ja mahdolliset korjaukset )
9. Kiinnitä vetoketju ja sen yhteydessä litsi
10. Valmista ja kiinnitä vyölenkit miehustaan
11. Kiinnitä vyötärökaitale miehustaan
12. VÄLISOVITUS! ( ja mahdolliset korjaukset )
13. Valmista lahkeet ompelemalla niihin päärmeet
14. Valmista napinläpi ja ompele nappi
15. Viimeistele ja silitä

HUOM! Muista välisilitykset!

Tuttuun tapaan poikkareiden ja työjärjestyksen jälkeen pääsin tekemään leikkuusuunnitelmaa. Tosin ennen leikkuusuunnitelmaa kävimme asiakkaani kanssa Eurokankaassa ostamassa housuihin kangasta. Asiakas halusi, että hänen housunsa olisivat farkkua, ja päädyimmekin siihen samaan farkkukankaaseen mitä minulla oli käytössä siinä minun hame-projektissa ( jos muistatte? ). Leikkuusuunnitelman kanssa oli hieman haastetta, kun kangasta oli loppujen lopuksi hyvin niukasti ( koska olin asiakkaani kanssa arvioinnut kankaan määrän väärin + mahdollinen kutistuminen pesussa ), mutta kyllä se onneksi riitti, juuri ja juuri. 

Kuva leikkuusuunnitelmasta. Leikkuusuunnitelmaan kuuluu vielä kaksi taskupussia lisää, mutta unohdin ottaa niistä sitten kuvan.


Leikkuusuunnitelman jälkeen leikkasin palat irti kankaasta aloitin työn kiinnittämällä tukikankaat kappaleisiinsa ( eli vyötärökaitaleeseen ainoastaan ) ja sekä ompelemalla muotolaskokset. Ompelu tyssäsikin sitten nopeasti siihen joksikin aikaa, kun oli se suurin urakka edessä: Eli printin teko. Ensin toki ompelin toisen lahkeista isolla tikillä valmiiksi, jotta saisin printin paikan hahmoteltua siihen. Asiakas puki ommellun lahkeen päällensä ja aloitin sitten piirtämään printin muotoa liiturissalla. Näin pystyin näkemään miten se printin muoto käyttäytyi housuissa, varsinkin kun kyseessä oli jalan ympäri menevä printti. Pystyin myös näkemään tällä tavoin ne paikatkin, missä milloinkin printti alkaa ja päättyy sivu- ja sisäsaumoissa.

Kuvia printin suunnittelusta




Hahmoteltuani printin housuihin purin sitten lahkeen takaisin osiin ja aloitin printin printtaamisen. Printin suoritin maalaustekniikalla, jossa siis käytin sientä töpötelläkseni taustoja ja siveltimellä tein rajat ja roiskeet. Roiskeiden avulla pyrin luomaan hieman galaksimaisempaa tunnelmaa housuihin, sillä printin värit olivat hyvin galaksimaiset.

Kuvia kokeilukappaleista ja itse printtausprosessista








Printin tehtyäni silitin sen hyvin ettei se lähtisi ( ainakaan heti ) pesussa kulumaan ja jatkoin ompelemista, luonnollisestikin. Ompelin ensin taskut, sitten sivu- ja sisäsaumat ja sitten haarasauman tuplatikillä, jotta nämä housut varmasti kestäisivät käytön eivätkä ratkeaisi haaruksista. Näiden kaikkien vaiheiden jälkeen olikin sitten välisovitus. 

Kuvia välisovituksesta



Välisovituksesta selvittiin vain pienillä korjauksilla ( esim. haarasaumasta piti ottaa sentin verran pois ), joten pääsin ilomielin jatkamaan projektia eteenpäin. Seuraavaksi työstin vetoketjua, litsiä, vyötärökaitaletta, vyölenkkejä sekä lahkeita. Tein myös napinläven napinläpikoneella ja ompelin napin.  

Kuvia joistakin työvaiheista




Kaikkien näiden vaiheiden jälkeen viimeistelin housut tekemällä niihin pieniä korjauksia ja hienosäätöjä, mm. ompelin aitapistoilla taskupussin reunan takaisin paikoilleen vetoketjun alle, ettei se lähde sieltä rumasti repsottamaan ja elämään omaa elämäänsä. Korjailin myös printtiä, sillä sivu- ja sisäsaumoista printti ei mennykään yksyhteen, vaikka kuinka tarkkaan mittailin ja katsoin että ne menisivät varmasti kohdikkain saumoista. 

Kuva melkein valmiista housuista. Olin korjailemassa tässä printtiä.


Kuva hintalaskelmista


Pesuohjeet
  


Kuva valmiista tuotteesta asiakkaan päällä. Näyttää hyvältä ja asiakas vaikuttikin tyytyväiseltä.



Oma tuomioni tästä työstä:

Tykkään. Kerrankin semmoinen työ, jonka tekeminen sujui lähes mutkitta, ongelmitta sekä melko tahdikkaasti. Pysyin ( kerrankin! ) aikataulussa eikä työskentelykään ikäänkuin tökkinyt. Minulla oli helppo asiakaskin siinä mielessä kun hän oli aina paikalla, joten oli helppo napata hänet kaikkiin sovituksiin sun muihin neuvotteluihin mukaan. Eniten tykkäsin tehdä tuota printtiä, ja se toimi minulla eräänlaisena "terapiana" kaiken tämän kiireen ja stressiahdistuksen keskellä. Hirveästi en joutunut korjailemaankaan mitään, suurin osa korjailuista tuli jo kaavoja ja protoa tehdessä. Haastavinta oli kyllä tuo kuosittelu tässä työssä, mutta yllättäen siitäkin selvisin tosi hyvin.

Haluaisin silti kehittyä ompelijana ja tehdä tuotakin laadukkaammat housut ( ja vaatteita ylipäätänsä ), sillä ompelujäljessä olisi vielä hiottavaa. Jälki minusta on suhtkoht kohtuullista, mutta en ihan ensiluokkaiseksikaan voisi ompelujälkeäni kehua. Pitäisi myös parannella dokumentointitaitojanikin, sillä unohtelin taas ottaa tärkeitä kovia koko prosessista. 

Minulla on vielä paljon opittavaa, mutta silti minusta tuntuu että joka kerralla olen oppinut yhä enemmän ja enemmän tästä alasta. Ehkä jonakin päivänä voin kehua täysin töitäni. Ehkä jonakin päivänä...

Tämä olikin sitten viimeinen postaukseni tältä lukuvuodelta. Hyvää kesälomaa kaikille! :) 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti