maanantai 7. toukokuuta 2018

Yläosa & Ensimmäinen asiakastyöni

Sitten siirrytäänkin hameesta seuraavaan vaiheeseen, nimittäin yläosaan!

Niin, hameen jälkeen aloitimme tekemään uutta työtä, nimittäin yläosaa. Yläosan suhteen päätin tehdä sen asiakastyönä, sillä koin että se olisi paras tapa opetella tekemään asiakastöitä ottamalla itse asiakkaita vastaan, näin luonnollisestikin. Asiakasta ei ollut vaikeaa löytää, löysin meinaa ensimmäisen asiakkaani ihan omasta perhepiiristäni. 

Aloitin yläosan suunnittelun keskustelemalla asiakkaani kanssa: Mistä hän pitää, millaisista vaatteista hän tykkää ja mitkä ovat ne must have- jutut hänen tulevassa vaatteessaan, joita ovat mm. valmiiksi taitetut hihat sekä se, että se on kauluspaidan mallinen. Loimme samalla pinterestiin häntä koskevan ns. tyylinkartan, jossa on kaikkea häneen liittyviä juttuja, aina vaatetyylistä sinne lempijuttuihin asti. Tämän tyylinkartan tarkoituksena on auttaa minua suunnittelemaan hänelle hänen persoonaansa korostavaa yläosaa. Tyylinkartan luotua aloin sitten luonnostelemaan asiakkaalle hänen haluaamaansa yläosaa. Luonnostelmia tuli muutamia, ja asiakas erityisesti tykästyi alimpaan luonnokseen, joka näkyy noissa kuvissa.

Kuva tyylikartan osasta. Tyylikartan tarkoituksena oli hahmottaa asiakkaani tyyliä ja persoonaa.


Kuvia yläosan luonnoksista 



Luonnoksia tehtyäni siirryin sitten työstämään vaatetta ottamalla asiakkaastani mitat ja piirtämään näillä mitoilla sitten peruskaavat. Piirsin kaavoja pariinkin otteeseen: Ensin 1:4:ssä koossa ja sitten oikeassa koossa. Huomasin siinä piirtäessäni että järkevämpää olisi ollut piirtää kaavat vain oikeassa koossa, sillä minulla meni paljon aikaa pähkäilyyn ja siihen piirtämiseen ( ottaen huomioon, että päädyin pähkäilemään ohjeita pariinkiin otteeseen, sillä piirsinhän ne kaavat jo kahteen kertaan )

Kuvia kaavojen piirrosta. 





Sitten kun sain piirrettyä peruskaavat niin oli aika tehdä proto näistä kaavoista. Proton ompeleminen ei ollut vaikeaa, se sujui mutkitta. Sovituskin meni hyvin, tuli vain muutamia korjauksia kaavoihin ( esim. hihoihin, mikäli muistan oikein ). Proton sovituksesta ei ole kuvia, eikä itse protosta kun unohdin ottaa niistä kuvia. Proton sovitettuani asiakkaalle pääsin sitten kuosittelemaan peruskaavasta asiakkaan haluaman mallin, eli perus kauluspaidan. Sain käyttää jonkin verran omaa luovuuttani ja päätin lisätä malliin esim. takakaarrokkeet, mikä sopi asiakkaalle oikein hyvin. Paidasta tuli myös loppujen lopuksi kokonaan napitettava, vaikka alkuperäisissä suunnitelmissa paidassa olisi ollut vain muutama nappi kauluksen kohdalla.

Kuva kuositteluprosessista. Tein myös kuosittelustakin proton, koska halusin varmistaa kuinka paljon kangasta oikein tarvitsen tähän projektiin. Harmikseni minulla ei ole siitäkään protosta kuvaa nyt tarjota.

Kuosittelusta siirryinkin sitten taso- ja poikkileikkauskuvien piirtämiseen sekä työjärjestyksen suunnitteluun. Tasokuvien kanssa ei tullut käsin mitään ongelmaa, mutta illustratorin kanssa kylläkin. Se ei suostunut piirtämään tiettyjä muotoja, tai sit se piilotti osan ääriviivoista muiden ääriviivojen alle jotenkin typerästi. Poikkileikkauksien kanssa taas tuli ongelmia rannekkeen poikkileikkauskuvan kanssa, sillä oma hahmotuskykyni ei oikein riittänyt millään käsittämään koko sauman rakennetta siinä poikkarissa. Onneksi siihen sai apuja.

Kuvia taso- ja poikkileikkauskuvista, käsin ja illustratorilla.



Työjärjestys:

1. Liimaa tukikankaat kiinni kappaleisiinsa ( kaulus, rannekkeet, alavara )
2. Ompele muotolaskokset
3. Kiinnitä takakaarroke muuhun takakappaleeseen kiinni
4. Kiinnitä valmis takakappale etukappaleeseen olkasaumoista. Muista huolittelu!
5. Huolittele miehusta alavarat
6. Valmista kaulurikaulus ja kiinnitä se miehustaan kiinni
7. Valmista hihat: Ompele hihojen sisäsaumat ja valmista+kiinnitä rannekkeet hihoihin. Muista valmistaa myös rannekkeiden halkiot
8. Ompele miehustan sivusaumat yhteen. Muista huolittelu!
9. VÄLISOVITUS!
10. Kiinnitä hihat miehustaan ja huolittele ( tämän jälkeen voi myös tehdä välisovituksen )
11. Valmista helman halkiot + trenssi
12. Valmista helman päärme
13. Valmista napinlävet + napit
14. Viimeistele

HUOM! Muista välisilitykset! :)

Poikkareiden ja työjärjestyksen jälkeen pääsin etenemään eteenpäin: Eli kappaleiden leikkuuseen! Kankaaksi valitsin asiakkaan suostumuksella mustan viskoosin, joka on kyllästetty tähtiprintillä. Alunperin oli tarkoitus valmistaa tähtiprintti itse, mutta löydettyämme valmiin printtikankaan päädyimmekin tähän vaihtoehtoon. Asiakas kun piti kankaan kuosista. Ennen kun pääsin leikkaamaan kangasta piti tehdä ensin leikkuusuunnitelma ja katsoa sen mukaan mikä olisi säästeliäin tapa käyttää kangasta. Haastetta toi hieman kankaan reikäisyys, jonka huomasin sitten siinä kaavojen kappaleita asetellessa. 

Kuva leikkuusuunnitelmasta.

Kappaleet leikattuani pääsin sitten ompelemaan yläosaa työjärjestyksen mukaisesti. Ompelussa ei ollut mitään ongelmia, mutta haastetta kyllä löytyi sillä en ollut ennen aikaisemmin ommellut viskoosia. Oli meinaa aika eläväistä kangasta ommella. Haastetta toi myös rannekkeiden ompelu, sillä oli tulkinta vaikeuksia omissa poikkareissani. Muuten ompelu sujui ongelmitta.

Työvaiheita



( ompelu hieman kesken, napinlävet ja napit puuttuu )

Ommeltuani asiakkaan yläosan keskityin sitten tekemään hintalaskelmia. Hintalaskemien teko oli minulle haastavaa, sillä en ole mikään ns. "matematiikan ihmelapsi" mutta parhaani mukaan yritin hinnoitella yläosaa. Vertailin eri sivustojen hintoja perus kauluspaidoista niin hintaluokka oli siitä 90 eurosta ylöspäin. Itse sain yläosan hinnaksi 143,90 euroa. En ole ihan varma kyllä, että olenko tyytyväinen tuohon hintaan kun miettii kuinka paljon aikaa uhrasin tälle työlle. Hinnoittelu ei ole muutenkaan ollut minun vahvimpia lajeja, joten virheitäkin voi olla.

Kuva hintalaskelmista ( * 53 cm, huomasin blogia kirjoitellessani että hintalaskelmissani on ikävä typo )

Pesuohjeet


Kuvia "valmiista" työstä







Itsearviointini työstä:

Rehellisesti sanottuna olen hieman pettynyt tähän työhön sen suhteen, kuinka kauan tähän uhrautui liikaa aikaa. Työskentelyssäni on myös vielä hiomista, sillä työskentelytahtini ei ole ollut mitenkään kovin järjestelmällinen eikä tahdikas tämän työn suhteen. Myös se, että asiakkaani ei aina päässyt sovituksiin tarpeeksi ajoissa hidastutti työskentelyäni huomattavasti. Työni ei ole vieläkään valmis, sillä siitä puuttuu vielä napit ja napinlävet. Pidän kyllä työni tähän astisesta lopputuloksesta, ompelujäljestä ja sekä se näytti hyvältä asiakkaan päällä ( josta ei ole muuten nyt kuvaa, koska unohdin siitä kuvan napata myös ), mutta harmittaa suuresti se että siihen kului ihan järjettömän paljon aikaa. Ehkä tästä ollaan opittu jotakin, toivon ainakin niin. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti